מחפשים להרחיב את המדף האורגני שלכם ולהוסיף לו גם כמה יינות? שואלים את עצמכם מה הופך יין, למעשה, לירוק? מכירים את הדילמה שנקשרת בייצור יינות אורגניים? הרי לכם כמה עובדות בנוגע למשקה בגרסתו האורגנית וגם כמה עצות לכל אותם כמהים לשתות יותר ירוק.
נכון שהמינוח ״אורגני״ הפך למאוד פופולרי ברחבי העולם ואפילו במחוזותינו התהוותה לה קהילת צרכנים שמחפשת לקנות ולצרוך כמה שיותר מוצרים מעוטרים בתו הירוק, אך עדיין מזון ומשקאות אורגניים מהווים אחוז קטן בלבד מכלל התוצרת החקלאית בעולם. מחפשים להרחיב את המדף האורגני שלכם ולהוסיף לו גם כמה יינות? שואלים את עצמכם מה הופך יין, למעשה, לירוק? מכירים את הדילמה שנקשרת בייצור יינות אורגניים? הרי לכם כמה עובדות בנוגע למשקה בגרסתו האורגנית וגם כמה עצות לכל אותם כמהים לשתות יותר ירוק.
מה הוא יין אורגני?
ההגדרה הפשוטה ביותר ליין אורגני היא: ״יין שיוצר מענבים שגדלו בגפנים שטופלו לפי עקרונות החקלאות האורגנית״. וביתר הרחבה על הכורם מוטלת המשימה ליישם שורה של פרקטיקות לטפל בכרמיו. אם לפניכם עומד יין שמוגדר אורגני אין זה אומר שלא הוסיפו לו במהלך תהליך הייצור אי אלו תוספים, למעשה קיימים תוספים טבעיים כמו: שמרים, חלבון ביצה ואנזימים מן החי (למשל משנאית מְסוֹ באנגלית rennet המצוי במוצרי חלב) שמותרים לשימוש בייצור יינות אורגניים. כלומר, יין אורגני הוא אינו בהכרח יין טבעוני.
מה הדילמה שעולה בעת ייצור יין אורגני?
שלא כמו במזונות ובמשקאות אורגניים אחרים בתהליך ייצור יין ישנה חשיבות גדולה לתוספת של גופרית דו-חמצנית (SO2). אולי יצא לכם לשתות באירופה יינות אורגניים, אך חשוב שתדעו שהסטנדרט שהיא מציבה ליין ירוק שונה לחלוטין מזה שקיים בארה״ב. באחרונה יין אורגני הוא זה העשוי מענבים שגדלו בחקלאות אורגנית ושלא הוסיפו לו גופרית ובראשונה וגם בקנדה: ״יין אורגני עשוי מענבים שגדלו בחקלאות אורגנית שעשוי להכיל סולפיטים נוספים״. כלומר ביינות אורגניים אמריקאיים אסור להוסיף סולפיטים, עובדה שברוב המקרים מורידה את תוחלת החיים של היין וחיי המדף שלו מתקצרים משמעותית, במקרים מסוימים גם הטעם משתנה. יקבים מוצאים את עצמם בדילמה קשה מצד אחד הם רוצים לייצר אורגני אך מצד שני ומעל לכל דבר הם רוצים לייצר יין בעל פוטנציאל יישון. נוסף על כך, גם בתהליך הביקבוק של היין נעשה שימוש ב- (SO2), כלומר גם אם החקלאות היא אורגנית לפי התקן במדינה היין מאבד את ההגדרה בזמן תהליך זה.
רגע, אז מה זה בעצם יין לא אורגני?
יינות שאינם מוגדרים אורגניים עשויים להיות מיוצרים מענבי כרמים שבעת הטיפול בהם נעשה שימוש בכימיקלים כמו קוטלי עשבים וקוטלי פטריות ובעת הייצור שלהם נעשה שימוש למשל בגופרית או במגה פרפל (Mega Purple). סביר שנפגוש שימוש בחומרי הדברה ובקוטלי פטריות באזורים שהאקלים בהם מוגדר רגוע ושלו ובאוויר יש יותר לחות שעלולה לגרום לזיהום פטרייתי (אולי קרוב לנהר או לים). למשל, את כרמי הנאפה פוקד לעיתים צלף הכנפיים המזוגגות, טפיל שנושא את מחלת הפירס (התגלתה בשנת 1892 על-ידי ניוטון פירס בארה״ב, בקטריה שפוגעת בצמח ומייבשת אותו) שגורמת לריקבונות והורגת את הגפנים, טיפול מונע מחייב ונעשה באמצעות חומרי הדברה. אז מה בכל זאת אפשר לעשות? במדינות בהם יש רגולציה סביר להניח שגם יין שאינו מוגדר כאורגני לא יזיק לשותה וישנה סטנדרטיזציה ברורה בנוגע לשימוש בכימיקלים, על מנת לשמור על טבעיותו של המשקה ככל שניתן. פרט לכימיקלים גם זיהום של מי תהום ואפיקי מים מאיים על טיבו של המשקה.
שואלים את עצמכם איך לשתות יותר יין ירוק?
אז אנחנו שואפים לסמן באתר שלנו ובחנויות יינות שהוגדרו אורגניים ושעל תוויות הבקבוקים שלהם אף נכתב ״מיוצר מענבים שגדלו בחקלאות אורגנית״. נוסף על כך, ברחבי העולם מתקיימות כמה תוכניות שמציבות סטנדרטים שונים ומגוונים לחקלאות אורגנית ומעניקות אף הן את אישורן ליין הירוק. למשל:
Sip Certified https://www.sipcertified.org/
Salmon safe https://salmonsafe.org/
Demeter https://www.demeter-usa.org/
בארה״ב למשל יש תוכנית לאומית לקידום חקלאות אורגנית שאף היא מציבה סטנדרטים גבוהים לתוצרת ירוקה: The USDA National Organic Program.
לרכישת יינות אורגניים / טבעוניים לחצו כאן >