Camilo Hurtado de Amézaga Marqués de Riscal דיפלומט עיתונאי בעל חופש מחשבה והבעלים של כרמים ומרתף יינות באחוזת Torrea שב- Elciego התגורר בבורדו במשך כעשרים שנה. בשנת 1858 נשלח ריסקל על ידי הרשויות לשכור את שירותיו של יינן שיבוא לריוחה על מנת להנחיל לכורמים באזור את שיטות עשיית היין הצרפתי. כך נוצר הקשר בין Don Camilo לבין Jean Pineau היינן מ-Château Lanessan. עבודתו של Jean Pineau עם מספר מגדלים מריוחה השתלמה ונשאה פירות. היינות שהופקו בעקבות שיתוף פעולה זה היו עקביים ובאיכות גבוהה יותר. הם פיתחו יכולת גבוהה להתיישנות הודות ליישון בחביות מבורדו אשר היו החידוש המרהיב והחשוב ביותר שהובא מצרפת. למרבה הצער יינות אלו לא נמכרו כיאות בשל המחיר הגבוה שלהם שהיה תוצאה של הטיפול המסור בעת הייצור. בנסיבות אלו נטשו כל המגדלים את Pineau ורק Don Camilo מתוך אמונה עיוורת בשיטתו של Pineau החליט לקחת אותו תחת חסותו ובנה לו ב-1860 יקב חדש. לשם כך הוא שכר את שירותיו של ארכיטקט שנשלח לבורדו על מנת ללמוד את המבנה של כמה מהיקבים היוקרתיים ביותר.
בשובו לריוחה תכנן הארכיטקט בודגה חדשה אשר נבנתה כולה מאבנים מסותתות והכילה גלריות גדולות ליישון היין – שחזור מדויק של המודל הצרפתי. גם הציוד במקום נחשב אז למילה האחרונה בתעשיית היין הצרפתי. בנוסף בנה הארכיטקט סדנת חביות אשר Charles בנו של Jean Pineau ייצר בה את חביות בורדו הראשונות שנראו בריוחה. באותה שנה 390 הדונם של כרמי Marqués נחלקו 75% ענבי Tempranillo Graciano Mazuelo ועוד ובשאר השטח (25%) החלו לנבוט זני המרלו הקברנה סוביניון המלבק והפינו נואר אשר ניטעו שנתיים קודם לכן.
תוך שמירה מוחלטת על השיטות הנהוגות בבורדו אשר הוכחו כמוצלחות כבר מהמאה ה 18 החלה הבודגה החדשה של ריסקל למכור את יינותיה בחביות ולאחר מכן ב-1862 ביקבקה לראשונה את תוצרתה בעצמה.
רק חמש שנים עברו מאז החלה העבודה הקשה וכבר נשאו המאמצים פרי בדמות פרסים יוקרתיים והכרה נרחבת: First Class Medal ב- 1865 Bordeaux Exhibition. Bayonne 1865; Dublin 1866; Paris 1872; Vienna 1873 ופעם נוספת מדליית זהב בפאריס 1878. משם טיפס היקב והגיע ל- Diploma of Honour ב- XIII Bordeaux Exhibition 1895 אשר היה הציון הגבוה ביותר שהוענק ליין. זו גם הייתה הפעם הראשונה בה זכה בתואר מכובד זה יין שהוא אינו צרפתי מדליה זו מעטרת את החלק התחתון של תווית היין עד היום.
Rueda ויינות לבנים
באותה רוח חלוצית לאחר שנתיים של מחקרים במספר אזורים בספרד אשר ייצרו יין לבן ותחת הדרכתו של היינן המהולל Emile Peynaud הקים Herederos del Marqués de Riscal בשנת 1972 את מרתף היינות הראשון ב Rueda אשר היה מוקדש לעשיית יין לבן צעיר רענן ופירותי שונה מאוד מהסגנון המסורתי של האזור אשר עד אז היה חייב את תהילתו לייצור של אמונטילדו ו- olorosos.
התקופה המודרנית
כשמדובר ביין אדום התקבלה החלטה ב- Rioja Alavesa לייצר יין חדש בעל איכות גבוהה ביותר אשר יופק רק מהבצירים שמסווגים כיוצאי דופן. בהתאם לכך בשנת 1991 שוחרר הבציר הראשון של Barón de Chirel– יין יוצא דופן אשר מאז נהיה לנקודת התייחסות ודוגמה לסוג זה של יין.
בינתיים ב- Rueda פתח Marqués de Riscal בהרפתקה חדשה – ייצור יין אדום צעיר בעל אישיות רעננה וקלה לשתיה: Riscal 1860. באותה תקופה היתה דרישה גדלה והולכת מהשוק ליין שכזה ותגובתו של Marqués Riscal היתה התגובה הצפויה. היין שסווג כ- Vino de la Tierra de Castilla y León הפתיע את הלקוחות ושבה את ליבם.
ההווה
לאחר מספר הרחבות נשארה עדיין הבודגה ב Elciego נאמנה למקורותיה עם מחויבות להמשך השיפור באיכות תהליך הייצור והמוצר גם יחד. לשם השגת מטרות אלו נכנסו לשימוש השיטות המודרניות ביותר תוצאה של מחלקת המחקר והפיתוח של החברה. דוגמאות שראויות לציון הן למשל ההתקנה של שני שולחנות מיון ידניים ב 1995. זו היתה הבודגה הראשונה בספרד שהכניסה שולחנות כאלו לשימוש
אשר עד לאותו זמן היו בשימוש ביקבים הגדולים בבורדו בלבד. שולחנות אלו אפשרו לא רק הפרדה של גופים זרים אשר התערבבו עם הענבים בזמן הבציר כגון עלים או עשב אלא גם הפרדה של ענבים שהינם במצב פחות ממושלם. או למשל בנייתם של שני מרתפי יינות לאיחסון בקבוקים לשם שיפור יישון ה Reservas וה- Gran Reservas מרתפים בעלי קיבולת של 4 מיליון ו 3.6 מיליון בקבוקים בהתאמה.
מאז שנת 2000 קיים ביקב אזור התססה חדש עם 157 מיכלי נירוסטה להתססה אלכוהולית ו 76 מיכלים לתסיסה מאלולקטית בעלי מערכת ממוחשבת אשר מאפשרת שליטה על טמפרטורת התסיסה ותכנון תדירות ה- pumping over. בנוסף אזור תת-קרקעי ליישון בעל קיבולת של 29000 חביות. כל הגורמים האלו גם יחד מחזקים את היכולת הטכנולוגית של היקב ומאפשרים להשיג את המטרה העיקרית: לייצר יין מהאיכות הגבוהה ביותר.
מתוך מחויבות לסטנדרטים הגבוהים ביותר ניתן למצוא בין היועצים הטכנולוגיים של Herederos del Marqués de Riscal את האונולוגיסט הצרפתי Guy Guimberteau מה- Institute of Oenology of Bordeaux ואת Paul Pontallier מ- Château Margaux.
ההיסטוריה של Herederos del Marqués de Riscal ממשיכה להיכתב גם במאה ה 21 עם בניין אשר עיצב הארכיטקט האמריקאי Frank O. Gehry אשר עיצב בין השאר גם את מוזיאון גוגנהיים בבילבאו ונחשב לאחד מהארכיטקטים המובילים בעולם המודרני.
הקתדרלה
בחיים ניתן לקנות הרבה דברים אך הזמן וההיסטוריה הנם מעבר להשגתו של כל אחד.
בתוך הבודגה ב Elciego נמצא מרתף יינות עתיק ושמו “הקתדרלה”. אוצר אשר זלג בינות לזמן וההיסטוריה. כל בציר כבר משנת 1862 עיצב את המקום בו יינות בני יותר ממאה שנה נשמרים בחיים. מאז בנייתו שמרו ב- Marqués de Riscal באופן עקבי מספר מצומצם של בקבוקים מכל בציר וכך נוצר האוסף הפרטי הגדול ביותר ממרתף יינות בודד. זו היסטוריה חיה ונושמת היסטוריה אשר פעימות ליבה הן יין היסטוריה אשר הייתה לנקודת ציון לשאר מרתפי היין בעולם כולו. אלו הם בקבוקים אשר מציגים את הכוח והתהילה של היינות מאזור זה בקבוקים אשר ממשיכים לחיות גם בחלוף השנים ומשמשים קישור בין החדשנות של העתיד למסורת של העבר/