Blog

כל מה שרציתם לדעת על מאקונה ובוז’ולה

ד"ר מור דניאל

מאקונה

  • בעשורים האחרונים קרנו של אזור המאקונה (Maconnais), ששוכן, דרומית לקוט שאלונז (Cote Chalonnaise) שבבורגון, עלתה בעקבות הביקוש הגדול ליינות השרדונה של צפון החבל.
  • זן השרדונה מהווה כ-90% מהנטיעות במאקונה, הודות ליצרנים המובילים באזור, שחלק מהם הגיע למאקונה מצפון בורגון, מדי בציר האיכות בכרמים הולכת ועולה. באזור מיוצר מעט מאוד יין אדום, רובו מזן הגאמה המזוהה עם יינות השכנה בוז׳ולה.
  • בדומה ליינות הקוט ד׳אור ושאבלי גם יינות המאקונה התפרסמו במינרליות ובחמיצות רעננה, אך בשל הטמפרטורות החמות שמייחדות את האזור גם בעושר ובנדיבות שאין שני לה, תכונות שמייחד אותם ורק אותם.
  • בעשורים האחרונים, בעקבות הביקוש הגדול ליינות שאבלי, יינות המאקונה הפכו מתחרה רציני ליינות צפון בורגון. חלק גדול מיינות האזור מותווה תחת  בורגון בלאן (Bourgogne Blanc).
  • ישנם 27 כפרים באזור המאקונה המרכיבים את אפלסיון מאקון וילאז׳ (Macon-Villages), – התווית המסורתית של האזור – מיבולם מיוצרים יינות השרדונה הטובים באזור. שניים מהכפרים המפורסמים ביותר הם סנט וראן (St. Veran) ווירה קלאסה (Vire Classe).
  • יין עוררין שהאזור החשוב ביותר במאקונה הוא פואי פוסה (Fuisse Pouilly) שנמתח בין ארבע כפרים, שבכל אחד מהם טרואר יוצא דופן וייחודי העומד בפני עצמו. בפועל פואי פוסה מתהדר בגבעות גיר במגוון גבהים ומפנים מכרמיהם תקבלו תצוגת תכלית של שרדונה, יינות לבנים עשירים ומורכבים שעוברים לרוב תהליך יישון בחביות עץ אלון. כיום נחשב האזור ספינת הדגל של המאקונה.

בוז’ולה

  • במשך שנים היה השם בוז’ולה כינוי ליינות הבוז’ולה נובו ששוחררו בקול תרועה רמה מדי שנה בסמוך לבציר שזה עתה נחתם. יינות אדומים, בהירים ופירותיים למדיי שנחשבו לביטוי המפורסם ביותר של זן הגאמה נואר מדרום בורגון. רבים התמכרו לטעמים הפשוטים שלהם ולעובדה שהם יוצרו מענבים שזה עתה נבצרו, אחרים טעמו את היינות רק כדי לקבל הצצה ראשונה ורמז לטעמי היינות של הבציר האחרון.
  • העניין בסגנון של יינות בוז׳ולה התחזק בעקבות הרפורמה ברגולציה של האפלסיונים בצרפת אחרי מלחמת העולם השנייה, רפורמה שנמשכה עד לשנות ה-60׳ ובעקבותיה טכניקות הייצור של אזורים רבים נחשפו לעיני כל. במקביל היינות המוקדמים של הבוז׳ולה המשיכו להימכר ברחבי צרפת מיד עם שחרורם במקביל להודעה הפומבית – “Le Beaujolais Nouveau est arrivé!”.
  • כיצרני הבוז’ולה שראו בטקס השנתי הזדמנויות שיווקית וכלי לחשוף את מרכולתם יזמו את המרוץ לפריז עם בקבוק היין הראשון שהשיא בחצות הלילה, הרגע בו חולצים את הבקבוק הראשון. ריצה זו חיזקה את מעמד האירוע ההיסטורי ואת יין הבוז׳ולה. במרוצת השנים משך סגנון הנובו עניין בינלאומי ובשנות ה-70׳ וה-80׳, הוא כבר הפך תופעה כלל עולמית, עם קהל אוהד בארצות הברית, יפן וגרמניה ולפי החוק שלפיו פתיחת היין אסורה עד למועד המוגדר – יום חמישי השלישי של חודש נובמבר דקה אחת אחרי חצות.
  • לפי הרגולציה המקומית צבעם של יינות בוז’ולה נובו יכולים להיות אדום או רוזה והם מיוצרים מזן ענבים אחד – גאמה נואר. היינות הללו מתאפיינים בארומה שמזכירה דובדבנים מסוכרים, בגוון סגול-אדום ובטעמים של שזיפים אדומים, בננות ואפילו מסטיק. טכניקת הייצור שלהם, אף היא ייחודית – מכונה תסיסה קרבונית באשכולות שלמים ויישומה מבטיח שהטעמים ישארו קלילים והיין יהיה כמעט ללא טאנינים.
  • רוב יינות הבוז’ולה נובו מופקים מענבים הגדלים בחלק הדרומי של האזור, במישורים שמצפון לליון, ומנגד היינות הנחשבים יותר של הבוז׳ולה (קרו בוז׳ולה) מיוצרים מכרמים הנטועים בשטח הצפוני וההררי. בדרום האזור המרכיב הדומיננטי בקרקעות הוא חימר, שאינו מחמם את הגפנים ביעילות כמו הקרקעות היבשות והגרניטיות המייחדות את הצפון. כתוצאה מכך, לענבים הגדלים בדרום הבוז’ולה אין מורכבות טעמים מההבשלה והם מתאפיינים בקלילות ופירותיות, האופיינית לבוז’ולה נובו. עם זאת, כיום ההגדרה ‘נובו’ (שפירושו בצרפתית הוא ‘חדש’) על יינות יכולה לחול גם על יינות המיוצרים תחת אפלסיונים אחרים.
  • בשנים האחרונות זה כבר ברור, הדרך הטובה ביותר להעריך את יינות אזור בוז׳ולה, ששוכן בחלק הדרומי של חבל בורגון, היא באמצעות טעימה של יינות מעשרת כפרי הקרו בוז׳ולה, הנחשבים לאליטה של יינות בוז׳ולה ולמקור גאווה עבור תושבי האזור! למעשה, רוב היין המיוצר באזור בוז׳ולה נצרך ביום אחד בלבד, טרם תמה שנת הבציר הנוכחית. למרות החגיגה המרהיבה, היין שנמזג במהלכה הוא אינו היין המשובח ביותר שיש לאזור הזה להציע. זה הזמן לחשוף בפניכם את התעלומה סביב יינות הבוז׳ולה – היינות הגדולים באמת שמייצרים על אדמת אזור הבוז׳ולה.
  • כבר במאה ה-19, נחלק ייצור היין בבוז’ולה, כאשר החלק הדרומי של אימץ את הסגנון הקליל, הפירותי והצעיר שסיפק את השותים בעיר ליון הסמוכה, בשונה ממנו, החלק הצפוני הלך במסלול ולפי הסנגון של בורגון וייצר יינות ראויים ליישון שהגיעו לשווקים מרוחקים יותר.
  • המצב כיום דומה למתואר בהיסטוריה כאשר עשרת הכפרים הנחשבים של בוז׳ולה שוכנים בעיקר בחלק הצפוני, בהם מייצרים את היינות האיכותיים ביותר של האזור ואלו הם: Brouilly, Chenas, Chiroubles, Cote de Brouilly, Fleurie, Julienas, Morgon, Moulin-a-Vent, Regnie ו- .Saint-Amour

הרי לכם כמה דוגמאות ליינות קרו בוז׳ולה ששווה לשים עליהם את היד:

מהקרו בוז׳ולה המפורסם מורגון:

Domaine Mee Godard Morgon Cote du Py 2022

מלך כפרי הקרו בוז׳ולה מולאן א-ואן:

Domaine Saint-Cyr Moulin-a-Vent ‘La Bruyère’ 2022

מהקרו בוז׳ולה האקזוטי פלורי:

Domaine Philippe Viet Fleurie Poncie 2023

מהקרו בוז׳ולה שמבטא את סגנון בורגונדי כבר מאות שנים ז׳וליאנס:

Georges Duboeuf Juliénas, Beaujolais, 2020

גיגל קוט דה רון מגנום 1.5 ליטר

149.90  לחברים שלנו
במקום: 199.90 
הוספה לסל

זוג בייבי שאטו נף

349.90  לחברים שלנו
במקום: 489.80 
הוספה לסל

גיגל קרוז הרמיטז’ אדום

159.90  לחברים שלנו
במקום: 199.90 
הוספה לסל

זוג סנט גוזף שאסור לפספס

749.90  לחברים שלנו
במקום: 1,089.80 
הוספה לסל

גיגל קוט דה רון לבן

89.90  לחברים שלנו
במקום: 99.90 
הוספה לסל

זוג יינות מהיקבים החדשים של המשפחה

479.90  לחברים שלנו
במקום: 709.80 
הוספה לסל

גיגל קוט דה רון אדום

94.90  לחברים שלנו
במקום: 99.90 
הוספה לסל

זוג קונדריו משוגע

869.90  לחברים שלנו
במקום: 1,249.80 
הוספה לסל

גיגל קוט דה רון רוזה

89.90  לחברים שלנו
במקום: 99.90 
הוספה לסל

שלישיית קרו צפוניים

799.90  לחברים שלנו
במקום: 1,019.70 
הוספה לסל

גיגל שטונף אדום נאליס

569.90 
הוספה לסל

משלוח חינם מעל ₪300

משלוח מהיר עד הבית

איסוף עצמי מהסניפים

אזהרה: צריכה מופרזת של אלכוהול מסכנת חיים ומזיקה לבריאות
עגלת קניות

אני מעל גיל 18

הכניסה לאתר זה מותרת למי שמלאו לו 18 שנים.

הגישה אסורה

כניסתך נחסמה עקב אי-התאמה בגיל.

כן. כניסה לאתר >> לא עברתי את גיל 18
0 מועדפים
האזור האישי שלי