ספרד הנה המדינה עם שטח הכרמים הגדול בעולם. בעשורים האחרונים ספרד נהנתה מפריחה אדירה בייצור יין. לצד אזורים חדשים שהתפתחו, נטעו כרמים נרחבים ויצוא היין הלך וגדל. המשבר הכלכלי הביא לרידה הן בייצור והן בכרמים.
ספרד הנה המדינה עם שטח הכרמים הגדול בעולם. בספרד נטועים 9,700,000 דונם כרמים, המהווים כשלושים אחוזים מהכרמים בכלל אירופה ומייצרים יין בכל האיזורים במדינה.יש לציין כי שילוב של המשבר הכלכלי הנוכחי בספרד עם התכנית האירופאית לעקירת גפנים הביאו לירידה בשטח הכרמים בשנים האחרונות. כיום ספרד מחולקת ל-67 אזורי DO (Denomination of Origin) וביניהם ריברה דל דוארו, לה מנצ'ה, נבארה, אליקנטה ועוד. 2 אזורי DOCa (Qualified Denomination of Origin) שהם ריוחה ופריוראט ומעבר לכך גם אזורי VT (Vinos de la Tierra) יינות אזוריים פשוטים יחסית. כמו כן קיימות קטגוריות אזוריות קפדניות יותר כגון Vino de Calidad או Vino de Pago, הגדרה לאחוזות ספציפיות המבטאות את הטרואר האזורי.
כמחצית מהיין הספרדי מיוצר באזור Castillia La Mancha צפונית למדריד אולםRioja היא אזור היין עם שטח הכרמים הצפוף ביותר באופן יחסי. בעשורים האחרונים ספרד נהנתה מפריחה אדירה בייצור יין. לצד אזורים חדשים שהתפתחו, נטעו כרמים נרחבים ויצוא היין הלך וגדל. המשבר הכלכלי הביא לרידה הן בייצור והן בכרמים.
החל מבציר 2003 ישנו היתר על בסיס צורך פרטי להשקות את הכרמים. הדבר השפיע בעיקר על אזורים כמו לה מנצ'ה שם נערך בציר מכני לרוב ופרישת ההשקיה היתה פשוטה יחסית. לכורמים רבים אין את המשאבים להשקיע במערכות השקיה. ככלל, תעשיית היין הספרדית מבוססת בעיקר על כורמים אשר מהם היקבים רוכשים את הענבים. לדוגמא בריוחה כשמונים אחוזים מהענבים מגיעים מכורמים ליקבים השונים. אולם, העשורים האחרונים ישנו גידול ביקבים אשר מגדלים את ענביהם בעצמם ומטפלים בכרמים.
כרמי ספרד נטועים כ-51.1% זנים אדומים ו 48.9% זנים לבנים. הזנים החשובים בספרד(בסדר יורד לפי אחוזי נטיעה) הינם איירן (זן לבן הנטוע בעיקר במרכז ספרד), טמפרניו, בובל (זן אדום הנטוע בעיקר באזור וולנציה ואליקנטה), גרנאש אדום, ומונסטרל (הלוא הוא המורבדר)
ישנן עדויות לגידול גפנים ליין בספרד כבר בין 3000 ל-4000 לפנה"ס. בתקופה הרומית ייצור היין והמסחר בו פרחו. הכיבוש המוסלמי במאה השמינית לספירה לא הביא למשבר בייצור היין מאחר והשליטים המוסלמים בחרו שלא לכפות את אורך חייהם על תושבי חצי האי האיברי.
שנים ארוכות היתה ידועה ספרד בעיקר ביצור המוני של יינות שולחנים פשוטים, זולים ובאיכות ירודה. כמו מדינות אחרות חלה גם בספרד מהפיכה בתחום היין בשנים האחרונות. היין המפורסם ביותר המגיע מספרד הינו הריוחה (Rioja) . האזור קיבל תשומת לב לראשונה בסוף המאה ה- 19 כאשר מגפת הפילוקסרה חיסלה כמעט לחלוטין את יינות בורדו, וכתוצאה מכך סוחרי בורדו התחילו לייבא את יינות האיזור תוך כדי עידוד היצרנים המקומיים לאמץ שיטות ייצור אשר שימשו בבורדו וכללו יישון של היינות בחביות עץ. למעט יינות ריוחה היינות האיכותים היחידים שיוצרו בספרד היו יינות מחוזקים, בעיקר שרי (Sherry), מאזור העיר Jerez.
סיווגי היין בספרד הינם:
Joven - יינות צעירים בספרד, יינות פירותיים לשתיה מוקדמת
Crianza - באזורים כגון ריוחה וריברה דל דוארו יינות אלו בילו לפחות שנה בחביות עץ אלון לפני הבקבוק, אך באזורים אחרים זמן היישון עשוי להשתנות. את יינות הקריאנזה משווקים לרוב כשנה לאחר הבציר.
Reserva - יינות הרזרבה משווקים שלוש שנים לאחר הבציר. זמן היישון משתנה מאזור לאזור אך המינימום הינו שנה בחביות עץ אלון.
Gran Reserva - בספרדית זוהי ההגדרה ליין מבציר מעולה, אשר התיישן תקופה ארוכה. אורכה של תקופת היישון משתנה בין אזורי ה-DO השונים ברחבי ספרד. באזור ריוחה מיוצר הרוב המכריע של יינות הגראן רזרבה, יינות אלו אינם יוצאים לשיווק עד לשנה הששית לאחר הבציר ומתיישנים לפחות שנתיים בחביות עץ אלון.