חג הפסח מפחיד את חובבי הטיפה המרה אך לא תמיד בצדק. מרבית המשקאות האלכוהוליים מוגדרים כחמץ חלקם כי הם עשויים מדגנים למיניהם כמו בירה ויסקי ורוב מותגי הוודקה וחלקם כי אין פיקוח על דרך הכנתם בחו”ל ולכן הרבנות לא מעניקה להם הכשר. אך אל דאגה עדיין אפשר למצוא מגוון סוגים רב של אלכוהול איכותי ומספק שכשר גם בפסח.
פסח הוא החג הגדול של היקבים בישראל. הדיווחים מראים כי כשני שליש מסך מכירות היין השנתיות מתרחשות בשבוע שלקראת ליל הסדר כשהעיקר הם יינות כשרים ויינות תוצרת הארץ. השנה לא בא לכם לשתות רק יין בפסח? גם את הבעיה הזו אפשר לפתור בקלות יש עוד כמה חלופות וחלקן הגדול אף מיוצר בארץ בפיקוח מקומי.
מזקקת פלטר
למשפחת פלטר מסורת ארוכת ימים של זיקוק. בשנת 1920 יצאו שני אחים לבית פלטר למסע בארצות הברית כדי להקים מזקקה בלוס אנג’לס. מזקקה קטנה לייצור אלכוהול ביתי הועברה בפורד מודל T בהרכבה עצמית לו הם קראו Old Lizzie. הצילום המקסים של המכונית מודפס על תוויות המזקקה הנוכחית.
כמעט מאה שנים לאחר מכן בשנת 2013 קיבלו האחים טל וניר פלטר בעלי יקב פלטר משלוח גדול של תמרי מג’הול מהערבה הסתקרנו והחליטו לזקק אותם. את האו דה וי שיצא הם הביאו אל יוסי בוזנח וטל חוטינר מומחי המשקאות האלכוהוליים שיחוו את דעתם. השניים מאוד התרשמו ומפה נוצר שיתוף פעולה. האחים פלטר מצאו בצרפת מזקקה שבעברה יצרה קוניאק טוב במשך 45 שנה והחלו בעבודה. כדי שהמזקקה לא תעמוד בטלה רוב הזמן הוחלט ‘להעסיק’ אותה עם עוד כמה מוצרים טובים פרט ל’מג’הול’ כמו או דה וי ויסקי ברנדי תפוחים ג’ין וערק.
המשקאות המיוצרים במזקקת פלטר:
או דה וי – גרפה כחול לבן המיוצרת ברמת הגולן מענבי מרלו חלקה ועדינה עם ארומות של פרחים תבלינים מיובשים ועץ קלוי וסיומת מתקתקה במקצת ומאוזנת.
מג’הול – ברנדי תמרים – ברנדי המזוקק מתמרי מג’הול ומיושן כשנתיים בחביות עץ אלון צרפתי. עשיר בטעמים בעל ארומות של דבש סירופ וצוף פרחים גוף מלא וסמיך וסיומת חמימה וארוכה.
ג’ין – ג’ין כחול לבן המיוצר על בסיס תפוחי עץ פינק ליידי מרמת הגולן בתוספת עשבים ים תיכוניים ומרכיבים נוספים הגדלים בארץ. ארומות עדינות של תפוחים ורדים ועשבים ים תיכוניים מרקם חלק ומרירות נעימה. הסיומת מורכבת ומתובלת.
ברנדי תפוחים – מזוקק מתפוחי פינק ליידי ומיושן בחביות עץ אלון צרפתי כשלוש שנים. ארומות של תפוחים אפויים קרמל וקינמון גוף עשיר עם חריפות מעודנת וסיומת ארוכה ונעימה.
ערק – מזוקק מענבים שגודלו ברמת הגולן שעברו השרייה עם כוכבי וזרעי אניס לצד מרכיבים בוטניים נוספים. ארומות חזקות של אניס לצד ניחוחות מתוקים של ענבים מרקם שמנוני ועדין וסיומת ארוכה ונעימה.
מזקקת יוליוס
בשנת 2004 בהיותו מבקר היין והאוכל של טיימאאוט פגש יובל (ג’וב) הרגיל בהולנד את דן יואלי – יוליוס מהנדס מכונות מבריק שאהב תסיסות זיקוקים והמצאות וחיבב מאוד את החיים הטובים. יוליוס עסק בניסיונות של זיקוק משקאות מפירות עשבים ותבלינים וחלם לחזור לישראל להקים בה מזקקה ולזקק את תמצית הישראליות או דה וי מושלם מעשבי בר ותבלינים מקומיים. החלום היה משותף גם לג’וב ושנה מאוחר יותר כשהגיע יוליוס לארץ החלה העבודה המשותפת את דרכה. זמן מה לאחר מכן הלך יוליוס לעולמו והשאיר את ג’וב לבנות בעצמו את מזקקת חלומותיו. בשנת 2008 הוקמה בגליל המערבי מזקקת הבוטיק הראשונה בישראל ששמה יוליוס וג’וב החל במלאכת ייצור ארטיזנלית שנושאת חותם ייחודי. את משקאות האו דה וי של ג’וב כמעט לא צריך להציג ומי שטעם פעם אחת יידע לזהות את הייחוד והאיכות גם בפעם הבאה.
במזקקה מיוצרים תזקיקים משובחים עשויים ענבים דבש פירות ותבלינים מקומיים שגדלים בגליל ובכרמל. כל תהליכי הייצור ידניים וטבעיים וכולם כשרים.
התרומה הגדולה ביותר לתעשיית האלכוהול המקומית היא ה”גרפה כחול לבן” שמעמידה חלופה נאותה ומכובדת לגרפות המצוינות המגיעות מצפון איטליה.
המשקאות המיוצרים במזקקת יוליוס:
בלאן דה גליליי – או דה וי שקוף המיוצר מזיקוק איטי ומוקפד של גפת ענבים לבנים סוביניון בלאן ויונייה ומוסקט. לאחר ערבוב עם מי מעיין זכים התקבל משקה צלול וארומטי בעל מרקם קטיפתי להפליא שאוצר את ארומות הפרי והתירוש עם סיומת עשירה נקיה וארוכה.
מאר דה גליליי – או דה וי המיוצר מענבים אדומים בעיקר קריניאן גרנאש וסירה. יושן בחביות עץ כשלוש שנים. מזכיר באיכויותיו ברנדי משובח כשבמקביל ניתן לזהות בו אלמנטים פירותיים פראיים שמאפיינים גרפה אגוזים פרחים ופלפל לבן עם סיומת ארוכה וחדה.
סליבוביץ – תזקיק שזיפים – משקה קלאסי המזוהה עם מרכז ומזרח אירופה מיוצר מזיקוק תירוש הנוצר במגוון טכניקות מתסיסת שזיפים. ארומות של פירות אפויים ומבושלים ותבלינים מתוקים עם מרקם עדין וסיומת נעימה וחמימה.
צויקה – או דה וי אפרסקים – משקה נדיר שזוקק מתירוש אפרסקים לבנים בשלים ודולל במים זכים ולאחר מכן התיישן כחצי שנה במכלי נירוסטה. ארומות עדינות של לפתן פירות ואפרסקים אפויים עם מרקם חלק ומתקתקות עדינה וסיומת ארוכה וחריפה.
קרופניק – תזקיק דבש – תזקיק דבש מזוקק מתמד (שיכר דבש טבעי) שהתיישן כשלוש שנים בחביות עץ אלון שהעניקו לו צבע נחושתי עמוק מרקם קטיפתי ועושר טעמים שמתלווה אליהם מתיקות עדינה וסיומת ארוכה וסמיכה.
או דה וי קלמנטינות – משקה ייחודי ונדיר שנוצר מזיקוק תירוש קלמנטינות שתסס בטמפרטורות נמוכות בכדי לשמר באופן המיטבי את ארומות הפרי. לאחר תהליך זיקוק איטי התקבל משקה מבושם שאוצר באופן מושלם את הארומות האינטנסיביות של הקלמנטינה עם טעמי הדר מובהקים וסיומת עשירה נקיה וארוכה.
או דה וי אתרוגים – או דה וי המיוצר מזיקוק תירוש אתרוגים שנטחנו בשלמותם. לאחר תהליך זיקוק ארוך וקפדני התקבל משקה מבושם שאוצר באופן מושלם את בשומת פרי האתרוג בעל מרקם חלק וקטיפתי וסיומת עשירה נקיה וארוכה.
ג’ין עכו – הג’ין הראשון והיחיד בעולם שכל מרכיביו הם ארץ ישראליים. מיוצר מ–12 מרכיבים בוטניים מהגליל. אלכוהול הבסיס מזוקק מענבים לבנים ולא מדגנים מה שמקנה למוצר הסופי מרקם חלק גוף עשיר ובשומת פירותית המשולבת בעשבי תיבול ים תיכוניים דשא ופרחים מרירות נעימה וסיומת ארוכה וחלקה.
ביטרס – דז’סטיף מקורי של צמחים ים תיכוניים הגדלים בגליל שנקטפו בהתאם לעקרונות ליקוט מסורתיים המאפשרים לצמחייה לחדש את עצמה. העשבים מוצו באלכוהול שזוקק מתירוש ענבים ולאחר תקופת המיצוי הועבר המשקה ליישון בחביות עץ. התוצאה ארומות של עשבי תיבול יבשים מחטי אורן ופריחה גוף בינוני עם מרקם עדין וסיומת ארוכה ומרירה.
קמפרי
האדון ג’ספרה קמפרי רוקח לשעבר ובעלים של קפה קמפרינו במילאנו שינה בשנת 1862 הרגלים של מאות שנים של שתייה. קמפרי יצר לראשונה משקה מריר מתוק מתערובת של עשבים וקרא לו על שמו. משקה הקמפרי המושלם עם הצבע האדום העז והמפתה היה ועדיין האפריטיף האהוב ביותר ואפריטיף הביטר הנמכר ביותר בעולם עם קרוב ל-60 עשבי מרפא ותבלינים הנשמרים בסוד עד היום. המותג הפך למילה נרדפת לזמן פנאי איכותי ולאפריטיף האולטימטיבי בין אם הוא מעורבב בסודה עם לימון מיץ תפוזים או אשכוליות או מוגש רק עם קרח.
ורמוט פרלינו
ורמוט פרלינו מתבסס על מעל 100 שנות מסורת באזור הגבעות של אסטי בלב אזור היין המהולל של פימונטה. על מנת לשמר את האיכויות הגבוהות מקפידים בפרלינו על מקצועיות בלתי מתפשרת ושיטות ייצור מודרניות המתבססות על אזוריות ומסורת בת מאות שנים.
פרלינו לבן – ורמוט מתוק בעל גוון זהוב קש וניחוחות של עשבי תבלין ארומאטיים ותבלינים אקזוטיים. מעולה עם קרח או כמרכיב בקוקטיילים.
פרלינו אדום – ורמוט מתוק בעל גוון אדום ענברי עם ניחוחות של פירות יבשים משולבים בעשבי תבלין ותבלינים אקזוטיים. מעולה עם קרח או כמרכיב בקוקטיילים.